Shea
Sheavõid valmistatakse sheapähklipuu (Vitellaria paradoxa) vilja seemnest. Mahalangenud viljad keedetakse ja kuivatatakse päikese käes. Seeme eemaldatakse, purustatakse ja sellest saadakse õline ollus. Viljadest sheavõi valmistamine on traditsiooniline oskus, mida puu kasvukoha elanikud edasi annavad ja põlvkondade kaupa järgivad.
Sheavõi sisaldab kõrge kontsentratsiooniga (45%) oleiinhapet, mis annab sheavõile tema eriomadused. Umbes sama palju on steariinhapet. Oleiinhape on kuulub omakorda oomega-9-rasvhapete hulka, millised aitavad nahal taastuda ja säilitada nooruslikku ilmet. Teisalt oleiinhape võib soodustada rasu tootmist ja sheavõi olla seega mittesobiv aknelisele nahale. Sheavõi sulab juba kehatemperatuuril.
Sheavõi niisutab, pehmendab ja kaitseb nahka. Samuti aitab sügeluse, pragude ja valulikkuse vastu. Kasutatakse pidades silmas vananemisvastaseid ja põletikuvastasteseid omadusi. Häid tulemusi on näidatud ekseemi puhul. Kesk-Aafrikas traditsiooniline sheavõi kasutusala on nahaprobleemid. Peamised traditsioonilised kasutusjuhud on olnud haavade ja sügeliste puhul. Aafrikas kasutatakse sheavõid muuhulgas toidu valmistamisel.