Kookosõli
Kookosõli või kookosrasva saadakse kookospalmi (Cocos nucifera) vilja tuumast.
Kookosõli muudavad eriliseks keskmise ahelaga triglütseriidid ehk rasvhapped (MCT – Medium Chain Triglycerides), millega seostatakse head imenduvust ja kiirendatud rasvapõletusvõimet. Triglütseriidide sisaldus kookosõlis ulatub üle 50%, milles peamine koostisosa on laurhape.
Nahahoolduses on kookosõli väärtus niisutavas toimes. Samuti naha pehmendamise võimes, mis toetab õrna naha kaitsefunktsiooni taastumist. Moodustatav kaitsekiht aitab säilitada naha loomulikku niiskust ja takistada kahjulike bakterite sisenemist nahalõhede kaudu.
Veel nähakse kookosõlil potentsiaali kroonilise nahapõletiku ja ekseemi puhul kasutamiseks.
Sulamistemperatuur on 26 C järgi. Sellest kõrgemal temperatuuril muutub vedelaks õliks ja madalamal hangub tahkeks. Kookosõli on nähtud hea lubrikandina seksuaaltegevustes, kuid ei sobi kasutamiseks kondoomiga. Kookosõli on kasutatud koerte käppadel niisutamiseks ja mikroobidevastase ainena.
Negatiivselt poolelt kipub kookosõli ummistama poore ja ei sobi hästi aknelise naha puhul ning ei sobi rasuse naha omanikele või näol kasutamiseks.
Linoolhape aitab saavutada nahka niisutavat efekti.
Laurhape annab mikroobidevastased omadused ja mõningatel andmetel aitab põletada rasva ning vähendada kaalu.